Zilele Sfântu Gheorghe 2016
16 - 24 APRILIE
21.04.2016:
Întâlnire cu Lucian Dan Teodorovici


Nu îşi caută teme în funcţie de un interes care există pe piaţă, sau cât de însemnate sau mai puţin însemnate sunt personajele, a declarat, miercuri seară, Lucian Dan Teodorovici, la o întâlnire cu cititorii din Sfântu Gheorghe. Scriitorul a vorbit despre cartea „Matei Brunul”, iar la sfârşit a citit şi un fragment din volum.

La roman a început să se gândească cu foarte mult timp în urmă, după ce a citit „Închisoarea noastră cea de toate zilele”, după multe alte cărţi de memorialistică de închisoare. „M-a făcut să am un respect extraordinar pentru victimele comunismului românesc, şi mai ales din perioada anilor '50”, a spus Lucian Dan Teodorovici. Cu toate că „Matei Brunul” în mare parte este ficţiune, din respectul pe care o poartă tuturor oamenilor care au trecut prin ceea ce au trecut, autorul a urmărit să nu se abată de la ceea ce poate fi un adevăr al istoriei, a căutat cel puţin trei-patru surse care să-l asigure că este în zona corectă. Romanul nu va avea o continuare, Lucian Dan Teodorovici simte că povestea s-a terminat acolo, dar cu final deschis pentru a lăsa posibilitatea unui sfârşit pentru fiecare dintre cititor.

Scriitorul şi criticul literar Dan Ţăranu, interlocutorul autorului la acest eveniment, a apreciat că important este la Lucian Dan Teodorovici faptul că dacă la început explora în prozele sale „viaţa mică”, istorii mici, absurditatea, derizoriul unei existenţe banale, cu romanul „Matei Brunul” face un salt surprinzător atât pentru critică, cât şi pentru cititorii lui către un subiect extrem de delicat, şi în acelaşi timp provocator. Romanul a avut succes şi asta înseamnă că resuscitarea acestei teme a atins un nerv social, a mai menţionat Dan Ţăranu.

Lucian Dan Teodorovici (1975, Rădăuţi): scriitor, regizor de teatru, scenarist de film şi de televiziune, coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006 a fost redactor-şef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul Prăpădul (după un text de Attila Bartis), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013 a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolul Sînt o babă comunistă, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul Antologia DramatIS (Cartea Românească, 2008). Dintre cărţile publicate: Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (1999, 2005), Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana (2000), Circul nostru vă prezintă: (2002, 2007), Atunci i-am ars două palme (2004), Celelalte poveşti de dragoste (2009, 2013), Matei Brunul (2011, 2014), Unu + unu (+ unu...). Nişte comedii (2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.

<< articolul anteriorînapoi la prima pagină articolul următor >>
Afişare pagină: 383
© - Zilele Sfântu Gheorghe 2016